cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

Stoacılık Sayesinde Hayatımıza Katabileceklerimiz

Stoacılara göre insanın temel amacı mutluluktur ve mutluluğun yolu doğaya uygun davranmaktır. Doğaya uygun kelimeleriyle kast ettikleri ise tutkuların esiri olmadan, adaletli, ölçülü ve bilgece bir şekilde hayatın bize verdiklerini kabul etmektir. Peki biz bu felsefeyi yaşamımıza nasıl uyarlayabiliriz? Mutluluğun dış dünyadan bağımsız bir şekilde içimizde olması gerektiği düşüncesi, üzgün olduğumuz vize çıkışlarında bizi bir nebze olsun rahatlatabilir.

 WhatsApp Image 2021-11-24 at 23.28.37 (1).jpeg

"Ben varsam ölüm yok, ölüm varsa ben yokum." sözüyle aklımıza kazınmış Epikuros da stoacılığı savunur ve acıdan kaçınmanın asıl mutluluk olduğunu ifade eder. Bunun yanında stoacılık aklı etkin kullanmayı ve dünyaya akıl perspektifinden bakıp anlamlandırmayı önceler. Dünyayı anlamak için aklı kullanma düşüncesini özümsemek bizlerin doğaya karşı daha meraklı ve şefkatli olmasını sağlayabilir. Mesela odanıza bir bitkiyle can katmak isteyebilirsiniz. Bitkinize gerekli bakımı yapmak ve onun büyümesini şefkatle izlemek doğaya uygun davranmanın en iyi örneklerinden biri olabilir. Stoacılığı benimseyerek bu gibi örneklerle hayatımızı güzelleştirebilir ve daha anlamlı kılabiliriz.

WhatsApp Image 2021-11-24 at 23.28.37.jpeg

 Stoacılığı ve bize kalabileceklerini düşünürken ilham vermesi adına Radyo Bilkent'in çalma listelerine göz atmayı unutmayın, iyi dinlemeler!