cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

Hamilton’un Asla Unutamayacağı Grand Prix: 2021 Brezilya

Heyecanın kızıştığı son yarışlarda gelin biraz Hamilton’ın muhteşem bir performans gösterdiği Brezilya Grand Prix’i konuşalım. Sezonun diğer yarışlarından farklı olarak Silverstone GP ve Monza GP’de gördüğümüz sprint yarış formatını Interlagos’da gelişen teknik olaylar dolayısıyla çok daha heyecanlı bir şekilde izledik.

yol, açık hava, araç, otoban içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu
FIA kurallarına göre F1 araçlarının kanat açıklığının DRS sistemi dahilinde ulaşabileceği bir maksimum aralık bulunmakta ve RedBull F1 takımı, Lewis Hamilton’un aracının arka kanadının bu kuralı çiğnediğini düşünerek sıralama turlarının ardından FIA’ya şikâyette bulundu. Yapılan uzun incelemelerin ardından Lewis Hamilton’un aracının arka kanadı kurallara 0.2mm fark ile uygun olmadığı için Hamilton sıralama turlarından diskalifiye edildi ve sprint yarışına son sıradan başlama cezası aldı. Takımı ile aynı şeyi düşünen Max Verstappen ise durumu kontrol etmek için sıralama turları sonrasında Hamilton’un arka kanadına dokundu ve yapılan görüşmeler sonrasında; bir pilotun pist üzerindeki diğer araçlara dokunmasının yasak olması nedeniyle 50,000 Euro para cezası aldı.
 
Toto Wolff: “Hamilton’ın sıralamalardaki turu bu dünyadan değil!” (Mercedes Formula 1 takım patronu)

metin, yol, araba yarışı içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu
Sir Lewis Hamilton sprint yarışına son sıradan başlama cezası aldı. Brezilya’da F1 fanlarının muhteşem bir hafta sonuna tanık olmasına neden olan, zincir reaksiyonları başlatan cümle sanırım bu. Sürücüler şampiyonasında Max Verstappen’e olan küçük puan farkından dolayı halihazırda hırslı olan Hamilton aldığı diskalifiye cezasının ardından sprint yarışında kelimenin tam anlamıyla canavar modunu açtı. Sprint yarışına son sıradan başlayan Hamilton değişen içten yanmalı motor ve Interlagos pistinin düzlükleri sayesinde inanılmaz hızlara ulaştı ve 20. Sıradan 5. Sıraya yükselmeyi başardı.

Helmut Marko: "Mercedes sezonun bu noktasında bir 'roket' yaptı" (RedBull motor sporları danışmanı)
Charles Leclerc: "Hamilton, aracının yapabileceklerinin ötesine geçti"

yol, açık hava, go kart, araba yarışı içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu  

Sir Lewis Hamilton sprint yarışında 5. Sıraya yükselmesine rağmen Mercedes aracın içten yanmalı motorunu değiştirdiği için 5 sıra grid cezası aldı ve pazar günü yarışa 10. Sıradan başladı. Sprint yarışındaki performansına benzer bir performans gösteren ve griddeki birçok sürücü tarafından hızı takdir edilen Hamilton ilk turda altıncılığa kadar yükseldi. Sonraki turlarda takım arkadaşı Valtteri Bottas’ın arkasına gelen Hamilton’a, gelen takım emri üzerine Bottas da yol verdi. Yuki Tsunoda ve Lance Stroll’ün yaşadığı temas sonucu piste parçalar dağıldı ve yarış bir süre güvenlik aracı arkasında devam etti. Yarışın tekrar başlamasıyla 19. Turda Red Bull pilotu Sergio Perez’i de geçen ve ikinciliğe yükselen Hamilton’ın tek bir hedefi kalmıştı.


metin, yol, çayır, açık hava içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu  


Hamilton, Verstappen ve Perez’in sırayla yaptıkları pit stopların ardından 31. Turda Lance Stroll ve aracı bir güvenlik aracına daha sebebiyet verdi ve Bottas Perez’i geçerken Hamilton da Verstappen’e yaklaştı. Yapılan farklı pit stratejilerinin ardından 48. turda Hamilton ve Verstappen daha sonra hakkında uzun tartışmaların olacağı bir 4. viraj mücadelesi verdiler. Verstappen Hamilton’a karşı defans yapmaya çalışırken İngiliz pilotu pist dışına itti ve kendisi de pist dışına çıktı. Daha sonra Mercedes tarafından itirazlara ve griddeki bazı pilotların tepki göstermesine neden olan mücadele FIA tarafından ‘yarış olayı’ olarak değerlendirildi ve Verstappen yerini tartışmalı bir şekilde de olsa ceza almadan korudu. Ancak bu durum Sir Lewis Hamilton’u daha da hırslandırdı ve İngiliz pilot yarış bitimine 13 tur kala Hollandalı’yı geçti ve birinciliğe yükseldi.

Cezalar ve tartışmalarla geçen hafta sonunda Interlagos tan mutlu ayrılan Hamilton şampiyonadaki rakibiyle arasındaki puan farkını 14’ten 7’ye indirdi. Bottas ise 3. Olarak Mercedes’e takımlar şampiyonasında önemli puanlar kazandırdı.