cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

Işıklar Kapanınca: Osaka, Bi̇les ve Di̇ğerleri̇

Profesyonel sporcu olmak; her açıdan çok zor ve yıpratıcı. Birçok zaman profesyonel bir sporcu, yemek, uyku vb. pek çok konuda kısıtlıdır. Sporcu olmak bir yaşam tarzıdır. 

Bugüne kadar pek çok kez sporcuların sakatlıkları nedeniyle yarışmalardan çekilmesi veya kadrodan çıkarılması alışık olduğumuz bir durum. Ancak 2021 yılı itibari ile sporun yıldızları, sporcu sağlığının başka bir boyutuna dikkat çektiler: mental sağlık. 

Japon tenis yıldızı Naomi Osaka’nın 2021 Fransa Açık’tan çekilmesi ile başlayan sporcuların psikolojik sağlığı konusu, ABD’li yıldız jimnastikçi Simone Biles’ın 2021 Tokyo Olimpiyatları’nda takım finalinden çekilmesiyle bir kez daha spor dünyasının gündemine oturdu. 

2021’de yaşananlara geçmeden önce, sporculuğun mental anlamda ne kadar zor olduğu ile ilgili bir anekdotu paylaşmak gerekiyor. 2016 Rio Olimpiyatları şampiyonu Rus ritmik jimnastikçi Margarita Manun’u anlatan “Over the Limit” belgeselinin yönetmeni Marta Prus, olimpiyat hazırlık antrenmanları sırasında koçunun Margarita’ya “Sen insan değilsin, sen bir sporcusun!” diye bağırdığından söz ediyor. 2021’de olanlara göz atalım: 

Osaka, tenisçilerin her maçın sonunda gerçekleştirdiği basın toplantılarının, özellikle kaybedilen maçlar sonrası kendisini psikolojik olarak çok sarstığını ve bunun mental sağlığı açısından kötü sonuçlar doğurduğunu belirterek basın toplantısına katılma zorunluluğuna karşı geldi ve turnuvadan çekildi. Sporcu olmanın halihazırdaki zorlukları yanında, büyük bir yıldız olması nedeniyle fazlasıyla göz önünde olmaktan söz eden Osaka, sporcuların mental sağlığının kimse tarafından önemsenmediğini belirtti. Bu olanların hemen sonrasında ise Netflix’te Osaka’nın belgeseli yayınlanması soru işaretleri yaratmış olsa da mental sağlık ile ilgili söylediklerinde fazlasıyla haklı. 

Simone Biles ise 2021 Tokyo Olimpiyatları’nın en merakla beklenen yıldızıydı. Ancak takım finali sırasında yarışmadan çekildi ve sonrasında da denge aleti dışındaki diğer finallerde de yarışmama kararı aldı. Bu kararının ise psikolojik sağlığı ile ilgili olduğunu ve finalde yarışacak mental gücü kendinde bulamadığını belirtirken yarışmak için kendisini zorlaması halinde  bunun kendisine mental olarak zarar vereceğini hissettiğini belirtti. 

Osaka ve Biles gibi büyük yıldızların bu çıkışları sporcu sağlığının mental boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Avusturyalı Dominic Thiem, Osaka’ya destek vererek, mental sağlık gerekçesi ile bir turnuvadan çekilmenin, diz sakatlığı nedeniyle çekilmekten farklı olmadığını ve buna saygı duyulması gerektiğini belirtti. Bunun yanında Biles’da dünyanın her yerinden pek çok destekçi buldu. 

Osaka ve Biles’dan önce ABD’li yüzücü Allison Schmitt, depresyon ile mücadele ettiğini ve sporcuların mental sağlığının göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirerek, bu konuya dikkat çekmişti. 

Osaka ve Biles gibi yıldız sporcular, hayatlarının büyük çoğunluğunu spot ışığı altında, göz önünde geçiriyorlar. Ancak ışıklar kapanınca hayat dışardan göründüğü kadar parlak değil. Işıklar olmadığı zaman da bir hayat var bu hayat herkesin kendi hayatı. Herkes istediği gibi yaşamakta özgür. 

Yaşadıkları hayat kendilerinin. Öyleyse Osaka ve Biles için geliyor: “Bon Jovi-It’s my life”.

Onlar çok başarılı birer şampiyon: “Queen-We are the Champions”.

Ve tüm bunlar bir araya gelince: “Destiny’s Child-Survivor”. 

Işıklar açıkken veya kapalıyken, her anda ve durumda sporun yıldızları ve motivasyon şarkıları Radyo Bilkent’te. Takipte kalın…