cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

İtalya ve Kazanma Alışkanlığı

Bir turnuva daha gelip geçti ardında sayısız hatıra bırakarak. Türkiye olarak Euro2020’de hayal kırıklığı yaşasak da en azından şampiyon takımla oynayıp kendi seviyemizin farkına vardık. Bu turnuva ülke futbolu olarak bizi uykudan uyandırıp reel dünyadaki yerimizi saptamamıza olanak sağladı. Artık eski tip oyunlar, felsefelerin günümüzde herhangi bir karşılığı olmadığını ve tecrübenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık.

Şimdi gelelim şampiyona. İtalya… Moda kataloglarına girecek kadar şık forma ve hoodie tasarımlarıyla önce herkesin sempatisini kazandılar. Bu tasarımlar öyle beğeni topladı ki milli takım ürünü olmasına rağmen pek çok ülkeden rağbet gördüler. İnsanların içi İtalya’ya ısınmıştı.

 

Ama tabi ki sadece güzel formalar yeterli olamazdı böyle bir organizasyonda şampiyonluk kazanmak için. İlk olarak yaptıkları daha önce ülkemizde de görev yapmış olan Roberto Mancini’yi göreve getirmek oldu. Gittiği her takıma bolca transfer yapmasıyla bilinen Mancini’nin milli takımlardaki performansı merak konusuydu. Mancini öncelikle her İtalyan teknik adam gibi defans güvenliğini sağlamak üzere çalışmalarına başladı. 4’lü defans hattını iki tane iki yönlü bek (ki birisi turnuvaya damgasını vuran Spinnazola) ve iki tane de tecrübeli stoper (Bonucci-Chiellini) ile güvenliği sağladı. Kalede de İtalya’nın gözbebeği Donnarumma ona olan güveni boşa çıkarmadı. Mancini’nin işi artık daha kolaydı, çünkü savunma güvenliğini sağladıktan sonra kadronun geri kalanını yapboz gibi parça parça yerleştirdi. Üst düzey taktik bilgisiyle her maça özel önlemler alan ve kadro seçimi yapan Mancini günün sonunda bu çabalarının karşılığını alacaktı.

 

 

Finale kadar sağlam defans hattı ve taktiksel üstünlükle gelinmişti. Fakat finaller her zaman farklıdır. Maç öncesinde yapılan planlar bu tarz maçlarda sahaya yansımayabilirdi ki nitekim İngiltere daha maçın başında öne geçerek İtalya en son başına gelmesini isteyeceği senaryoyla karşı karşıyaydı. İşte burada devreye giren tecrübe ve turnuva takımı olma faktörleri önce beraberliği, daha sonra da penaltı atışlarında ayakları bile titremeden şampiyonluğu kazanmayı sağladı. Oyun olarak bariz bir üstünlük sağlamasalar da gerektiği zaman gerektiği yerde olmasını bilen tecrübeli futbolcuları, İtalya’ya ikinci Avrupa Şampiyonluğu’nu kazandırmıştı. Sonuç olarak baktığımızda önce sevimli takım imajıyla sempati kazanan, oyun olarak tatmin edici olan İtalya, final tecrübesi yüksek oyuncularıyla mutlu sona ulaşan takım oldu.

Tie-Break, Euro 2020 ve spor dünyasından haber ve analizlerle birlikte Salı günleri saat 18.00’de sizlerle.