2005 yılında gösterime giren “Ölü Gelin” aslında birçoğumu | Blog"> "The Other Woman" Arşivine Dramatik Bir Giriş: Ölü Gelin | Radyo Bilkent


2005 yılında gösterime giren “Ölü Gelin” aslında birçoğumu | Blog" />

cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

"The Other Woman" Arşivine Dramatik Bir Giriş: Ölü Gelin

Kendine ait bir evren oluşturmuş ve benzersiz bir perspektif yaratmış Tim Burton’ı tanımayanımız yoktur. Öyle ki konu Burton’ın sıradışı filmlerine geldiğinde “Ölü Gelin” gibi bir yapımdan söz etmemek mümkün değil. Dikkat çekici ve bir o kadar da marjinal karakter tasarımlarına sahip bu animasyon; yalnızca grafikleriyle değil, aynı zamanda hayatın içinden yaralayıcı birtakım duygusal durumları konu alarak hikayesiyle de öne çıkmayı başarmış bir yapım. 


2005 yılında gösterime giren “Ölü Gelin” aslında birçoğumuzun zaman zaman duygusal ilişkilerinde yaşadığı ya da yaşayabileceği kalp ve hayal kırıklığını çok güzel bir şekilde ele alan bir animasyon. Ölü Gelin olarak bilinen öteki kadın Emily’nin dramı, kırık kalplerin yalnız olmadığını hatırlatıyor. İnsan ilişkilerinde sıkça yer alan aşk, üzüntü, utanç, kandırılma ve yalnızlık gibi birçok güçlü duyguyu bambaşka bir evrende yeniden yaşama deneyimini sunan bu filmin arkasında, aslında birçok detay da gizlenmiş bir durumda.

Hikayemiz, Victoria adında bir kızla evlenmesi gereken Victor’ın başına gelen talihsizliklerden kaçarken bambaşka bir talihsizliğin içinde kendisini bulmasıyla başlıyor. Evlilik yeminini bir türlü doğru şekilde yapamayan damadımız Victor, bu sefer karanlık bir ormanda yeniden yeminini tekrarlarken yüzüğü taktığı dal onu başka bir gelinle daha tanıştırıyor. Filmde geçen önemli detaylardan birisine değinmemiz gerekirse de aslında bu evlilik yemini eski bir Yahudi geleneğinden esinlenilmiş! 

Filmdeki olaylar başlıca Victor, Victoria ve Ölü Gelin Emily üçlüsü etrafında şekillense de Burton, animasyondaki yan karakterleri de oldukça başarılı bir şekilde hikayeye dahil etmiş. Her karakterin kendine ait bir kişiliği, farklı bir tasarımı ve etkili bir seslendirmeni bulunuyor. 


Animasyonun en üzücü yanlarından birisi ise bu üçlü arasında aslında kimsenin tam olarak suçlu olmaması. Kasvetli bir ormanda yanlışlıkla yapılan bir evlilik yemini nasıl da 3 kalbi aynı anda kırabilir? Tüm olaylar bu sorunun cevabı olarak gelişirken filmin duygusal yanının güçlü oluşu izleyiciyi hikaye içerisinde sürüklüyor. Sonunda ise 3 kalbi de özgür bırakacak bir kararın verilmesi gerekiyor ve bu karar, fedakarlığın kurtarıcı ama buruk yanını gözler önüne seriyor.


Fazlasıyla duygusal diyalogların yer aldığı bu eşsiz animasyonu biz çok sevdik. Tim Burton filmlerinin klasik haline gelmesi o yüzden bizleri pek de şaşırtmıyor. Özellikle “Ölü Gelin” animasyonu her izlendiğinde izleyicideki etkisini korumayı başaran sayılı yapımlardan birisi desek yanlış olmaz. Kırık bir kalbe tanıdık bir melodi gibi gelebilecek bir yapım! Eğer bu tarz sürükleyici ve etkileyici içerikler ilginizi çekiyorsa Radyo Bilkent’i Instagram ve Twitter hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın! Bir sonraki blogda görüşmek üzere!