cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

Bölünmüş Hayatlar: Severance

Nasıl geldiğinizi bilmediğiniz bir odada uyandınız. Size sorulan birkaç soru var ve cevaplar aklınızda değil. İsminiz, yaşadığınız yer ve aileniz mesela. İşte Severance dizisi böyle başlıyor.

Helly karakteri, nasıl geldiğini bilmediği bir odada, kendisine telsizden sorulan hayatıyla ilgili soruları bilemeyince kendine dair hiçbir şeyi hatırlamadığını fark ediyor. Odadan çıkmaya çalışsa da başarılı olamıyor ve odaya birim sorumlusu Mark giriyor. Sorulara cevap verememekle projeyi başarıyla tamamlamış Helly’ye, bütün bu unutma işleminin kendi kararı olduğunu söylüyor ve bunu bir video kaydı ile kanıtlıyor. Fakat neden?

 

İKİ FARKLI ZİHİN, TEK BİR BEDEN

Helly karakteri ve Lumon'da çalışan diğer karakterler, Lumon şirketinin ürettiği, insanı iki farklı zihne bölen çipi takmayı kabul etmiş kişiler oluyor. Çipin çalışma standartı ise basitçe şöyle: çalışanlar işteyken kendilerine dair hiçbir şeyi hatırlamıyor. Evliler mi, nasıl bir hayatları var ve hatta neleri sevdiklerini bilmiyorlar. Hatırlayabildikleri tek anılar iş yerinde geçenler ve tek tanıdıkları ise çalışanlar oluyor. İşten çıktıkları saniyede ise işe dair hiçbir şeyi, birbirlerini, hatta tam olarak ne iş yaptıklarını bile hatırlamıyorlar. Tam burada izleyiciyi meraka düşüren ilk unsur ortaya çıkıyor, neden hayatlarını ikiye ayırmayı seçtiler?

Mark’a göre, iş stresinden uzak olmak, travmalar ya da evli olduğunu unutmak için yapanlar var. İzlerken bu işlemi kabul etmiş onların hayatını, onları bu karara sürükleyen şeyi merak ediyorsunuz. Helly’de verdiği karardan pişman oluyor, sebebini bilmiyor ve durumu çözmeye çalışıyor. Hatta “dışsalı” ile türlü çabalar sonucu konuşmayı başarıyor ancak “dışsalı” yani iş dışındaki kendisi, Helly’den bambaşka biri. Bu aşamadan sonra Helly için işler daha da tuhaflaşıyor.

 

LUMON, ÇOK TEHLİKELİ BİR YER

Mark ise bu sırada işten bir anda çıkarılan yakın arkadaşı Petey’e ne olduğunu merak ediyor. Dışsalı onu dışarda görüyor ama “gerçek hayatta” tanışmadıkları için hatırlamıyor. Fakat Petey, çipin açığını bulmuş olduğundan Mark’ı ve Lumon’u dışarıdayken hatırlıyor ve Mark’a Lumon’un ne kadar tehlikeli bir yer olduğunu anlatmaya çalışıyor. Tabi Mark iş yerine gidince konuşulanları unutuyor.

 

SORU İŞARETLERİ

Zamanla herkes Lumon’da bir terslik olduğunu sezip kuralları aşmaya çalışıyor. Dylan ise hayatına dair bir ânı iş yerindeki bir hata sonucu görüyor. Gördüğü şeye inanamıyor ve hayatını hatırlamak istediğine karar veriyor. Arkadaşlarının da isteği ile herkesin kendi hayatını öğrenmesi için hatayı tekrar gerçekleştirmeye çalışıyor. Artık herkesin Lumon’dan ayrılmak için bir sebebi var. Birinin ise Lumon’da kalmak için. Kapitalizm eleştirisi, izleyicide uyandırdığı çokça soru işareti ve ters köşeleri ile Apple+ yapımı Severance dizisini izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Güncel dizi ve film haberleri için Radyo Bilkent’i sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın!