cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

Yerli, Tarihi, Fantastik Macera Dizisi: Pera Palas’ta Gece Yarısı

Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisi 3 Mart Perşembe günü sekiz bölümlük ilk sezonu ile Netflix’te yayınlandı. Bu tarihi dizinin yönetmenliğini Rise of Empires dizisinin yönetmeni Emre Şahin ve Nisa Dağ üstleniyor. Dizinin başrollerinde ise Hazal Kaya, Selahattin Paşalı ve Tansu Biçer yer alıyor.

Dizi, Pera Palas Oteli’nin yıldönümü için yazı yazması gereken cesur ve meraklı gazeteci Esra’nın otel müdürü Ahmet Bey eşliğinde oteli ve hikâyesini tanımasıyla başlıyor. Dizide, tarihi olaylar ve Pera Palas’ın o yılları, fantastik kurmaca ile anlatılıyor. Diziye geçmeden önce bu tarihi olayları ve Pera Palas’ı biraz inceleyelim.

PERA PALAS VE O YILLAR

Dizide de işlendiği üzere Pera Palas, birçok ünlü ve önemli ismin konakladığı, Osmanlı sarayları dışında ilk sıcak su, elektrik hizmetlerinin verildiği ve ilk elektrikli asansörün olduğu binaydı. Aynı zamanda ilk resim sergisi ve yılbaşı balosu da burada yapılmıştı. 1917 yılı sonrası Atatürk, bu otelin 101 numaralı odasında zaman zaman kalmış, önemli bazı kararları burada almıştı. 101 numaralı bu oda, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında bir müze-odaya çevrildi. Otel, önemli birçok liderin yanı sıra çokça sanatçı ve yazarı da ağırladı. Otel, Ernest Hemingway’in “Kilimanjero’nun Karları”, Graham Greene’in “Teyzemle Geziler” ve Agatha Christie’nin “Doğu Ekspresinde Cinayet” eserinde mekân olarak kullanıldı. Agatha Christie, uğradığı yıllarda Pera Palas’ın 411 numaralı odasında kalmış, bu eserini de o esnada yazmıştı. Yazarın kaybolduğu 11 gün yaşananlar ve sonrasında odada bulunan anahtar gizemini korumaya devam ediyor. Yazarın günlüğünün ve odada bulunan anahtarının replikası ile eski tip bir daktilo, yazarın anısına kaldığı odada sergileniyor. Dizide bu odaları görme, o dönemin siyasi ve tarihi olaylarını izleme fırsatı yakalıyoruz.

  

PERA PALAS’TA GECE YARISI

Dizide Ahmet Bey, Agatha Christie’nin kaldığı 411 numaralı odayı Esra’ya gezdiriyor ve yazarın “Doğu Ekspresinde Cinayet” romanını burada kaleme aldığını söylüyor. Yazarın 11 gün boyunca kaybolduğunu, nerede ne yaptığının ise gizemini hala koruduğunu, araştırmalar sonucu sadece bir anahtar bulunduğunu anlatıyor. Esra gece odasına gittiğinde anahtarı masasında görüyor ve bırakan kişinin Ahmet Bey olduğunu düşünerek 411 numaralı odaya gidiyor. Yazarın hayranı olan Esra, aramaları sonucu kapıyı buluyor ve 1917 yılına gidiyor. Dizinin kurmaca dili sayesinde Esra ve bizler Agatha Christie’yi ve Atatürk’ü o dönemin atmosferinde izlerken aynı zamanda da neler olduğunu çözmeye çalışıyoruz. Esra olayların heyecanı ile bazı yanlış müdahalelerde bulununca geçmişte değişiklik yapıyor ve Atatürk’ü suikasttan kurtaran Feride’yi ve dolayısıyla kurtuluş mücadelesini tehlikeye atıyor. Bunun üzerine Esra ve Ahmet Bey bu hatayı değiştirmeye, olabilecek kötü olayların önüne geçmeye çalışıyor. Dizi dönemin atmosferini başarıyla aktarıyor ve bu heyecanlı görevin yanı sıra bölümlerde çözülmesi gereken birçok sırrı ortaya çıkarıyor. Gizemli ve yer yer mizahi anlatımı ile Pera Palas’ta Gece Yarısı, izleyiciyi bir sonraki bölümü açmaya itiyor.

 

Güncel dizi, film ve daha birçok haberden geri kalmak istemiyorsan Radyo Bilkent'i Twitter ve Instagram hesaplarından takip etmeyi unutma.