cross

Artık Yayınlara Mesajınızı Gönderebilirsiniz!

Devam etmek için ENTER'a basın.

En Renkli Kültür: Noel Pazarları

Yeni yıla sayılı günler kala Avrupa meydanları her yıl olduğu gibi yılbaşının bin bir tonuna bürünmüş durumda. Milano’dan Amsterdam’a, Dortmund’dan Brüksel’e tüm Avrupa şehirleri yeni yılı karşılamaya hazırlanıyor. Ve bu hazırlığı en renkli kültürü ile yapıyor: Noel pazarları.

Yeni yılı tüm dünya coşku ile beklerken, Avrupa şehirlerinde, özellikle de Batı Avrupa’da aralık ayının gelmesiyle Noel pazarları şehir merkezlerindeki yerini almaya başladı ve bu coşku artarak devam ediyor. Bu pazarlar Avrupa toplumları için büyük öneme sahip. Yılbaşının yaklaşması ile birlikte Avrupalılar da evlerini yeni yıla hazırlamaya başlıyorlar. Noel pazarları da bu hazırlık sürecinin en önemli ve renkli parçası. Yılbaşı ağacı süsleri, çeşit çeşit kar küreleri, yılbaşı kıyafetleri ve daha nicelerini bulmak mümkün bu pazarlarda. Birbirinden güzel tatları denemek için de en doğru yer diyebiliriz. Genellikle sokak lezzetleri tarzında stantlar olsa da açık havada oturarak tüketim yapmaya uygun tasarlanmış bölümler de mevcut birçok zaman. 

Pazarların fiyatları, yerleşimleri ve tabii ki satılan yiyecekler ülkeden ülkeye ve hatta şehirden şehre farklılık gösteriyor. Her ne kadar pandeminin devam etmesi sebebiyle sıkı kurallar altında geçen günler yaşansa da Noel pazarlarına kavuşmuş olmanın mutluluğunu yaşıyor Avrupa. Bazı Noel pazarları iptal edilmiş olsa da birçoğu kapılarını hem yerel halkına hem de turistlere açmış durumda. Bu pazarlardan birkaç tanesine göz atalım!

Milano: 

Dünyaca ünlü Milano Katedrali ile dünyanın en görkemli galerisi olan Galleria Emmanuella’nın arasında kalan alanda boylu boyunca uzanan bir Noel pazarı var Milano’nun. Piazza del Duomo’nun ortasına kurulmuş olan çam ağacı adeta Noel pazarının açılış kapısı gibi karşılıyor ziyaretçilerini. Çeşit çeşit yılbaşı ürünlerinin yanı sıra, İtalyan üretimi kaşmir ürünler, el yapımı sabunlar ve her biri birbirinden lezzetli İtalyan sokak yemeklerini bulmak mümkün. Meydandaki ağacın yanı sıra Galeria Emmanuella’nın ortasına da pırlantalar ile kaplı bir ağaç kurulmuş, Swarovski markasının sponsorluğunda.  

Dortmund: 

CDU: Do not just reduce the Dortmund Christmas tree to marketing: it calls  for the construction of the giant fir - World Today News

Hollanda sınırına yakın küçük bir Alman şehri Dortmund. Ancak Noel pazarı tüm dünyada ünlü. Dortmund gibi çok da büyük olmayan bir şehir için oldukça büyük bir pazara sahip. Avrupa’nın da büyük pazarlarından biri olarak nitelendiriliyor. Ancak bu pazarı özel kılan işe pazarın büyüklüğünden ziyade meydana kurulan yılbaşı ağacının büyüklüğü. Avrupa’nın ve hatta dünyanın en büyük yılbaşı ağacı Dortmund Meydanında, Noel Pazarının tam kalbine kuruluyor. 45 metre yüksekliğindeki ağacı yaklaşık 48 bin ışık aydınlatıyor. Belirtmek gerekiyor ki ağacı objektife sığdırmak oldukça güç. ???? 

Brüksel: 

 

Belçika Noel pazarlarının en meşhur olduğu ülke. Ancak başkent Brüksel’de kurulmuş olan Noel pazarı alışılagelmiş Belçika pazarları kadar görkemli ve çeşitli değil. Daha doğrusu yiyecek ve sıcak şarap için pek çok stant mevcut ancak, yılbaşı ürünleri bakımından çeşitlilik az. Belki biraz pandemi etkisi biraz da Avrupa Birliği’nin başkenti olmanın verdiği ciddi çehresi buna sebep oluyor. Ancak ana meydana kurulmuş olan görkemli ağaç ve hava karardıktan sonra gerçekleştirilen ışık gösterileri Noel ruhunun çoktan Brüksel’e gelmiş olduğunun habercisi. Belçika’nın küçük şehirlerindeki Noel pazarları daha ünlü ve renkli. Belçika’ya gitmeyi düşünenlere duyurulur.

Hollanda: 

Maastricht - Christmas Market | Dominique travels

Hollanda son aldığı kararla covid tedbirlerini oldukça sıkılaştırdı. Bu sebeple bu sene Noel pazarları biraz daha sönük geçiyor. Buruk da olsa Noel havası esiyor Hollanda sokaklarında. Maastrich Noel pazarı Hollanda’nın en güzel Noel pazarı demek yanlış olmaz. Maastrich’in tarihi dokusunun büyüsü Noel renkleri ile yan yana gelince oldukça görkemli ve keyifli bir manzara çıkıyor ortaya. Bunun yanında Den Haag ve Amsterdam’da da pazarlar var. Amsterdam Noel Pazarı, meşhur “I amsterdam” yazısının yer aldığı Müzeler Meydanı’nda, Rijks Müzesi’nin hemen arkasında yer alıyor. Ortaya kurulmuş olan büyük buz pistiyle birlikte özellikle hava karardıktan sonra çok güzel görüntüler çıkıyor ortaya. 

Top Christmas markets in and around Amsterdam for 2021 | I amsterdam

Ufak bir bilgi notu: Buz pateni Hollanda kültürünün önemli bir parçası. Çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarını buz pateni yapmaya götürüyor aileler. Ayrıca kışın en sert dönemlerinde Amsterdam kanalları donduğu zaman kanalların üzerinde buz pateni ile kaymak ve hatta Amstardam’a yakın Delft gibi şehirlere bu şekilde gitmek de Hollanda kültürünün bir parçası. Dolayısıyla Hollanda’da 3 yaşından başlayarak herkes buz pateni yapmayı biliyor demek yanlış olmaz. 

Sen de bizimle yılbaşı coşkusuna ortak olmak istersen bizi takip etmeye devam et!